Improve Your Life

Husmors tips!

Publicerad 2014-03-07 20:16:37 i Allmänt,

Hållbara rosor

Ett bra tips för dig som vill bevara rosorna fina så långt som möjligt. Enklaste sättet är att ställa dem så svalt som möjligt varje natt. Det som verkligen förlänger hållbarheten på rosor är att lägga dem i kallt vatten i badkaret över natten, försök att tynga ner stjälkarna med en liten tyngd så att vattnet täcker hela växten.

Stenhård avokado?

Om du har bråttom att få avokadon mjuk kan du lägga den bredvid ett gäng äpplen eller lök. Äpplena avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Avokado ska för övrigt inte ligga i kyl då blir den missfärgad, likaså tomater som hellre ska ligga framme på köksbänken.

Rena koppar i ett nafs!

Har du köpt en kaffeservis på auktion eller har dina gamla kaffekoppar blivit missfärgade? För skinande rena koppar, blanda salt med lite vatten och gnugga bort missfärgningen på kopparnas insida så blir som nya…

Smyg som katten

Knarrande trägolv kan vara lite irriterande. Pudra lite talk i golvspringorna eller droppa lite paraffin där det knarrar som värst så kan du tassa tyst som katten om natten.

Levande ljus

Ett superenkelt tips för att få ljusen att brinna långsammare och jämnare är att lägga dem i frysen ett par timmar innan de ska användas.

För mycket salt i såsen?

Om olyckan är framme och såsen blivit alltför salt kan man ta till ett gammalt kockknep. Prova att koka med 1–2 skalade potatisar, den suger nämligen upp det överflödiga saltet. När sältan är lagom plockar man ur potatisen.

Kristallklara fönster?

När du putsar dina fönster och vill få den där riktigt kristallklara glansen - avsluta då med en omgång ättika blandat med vatten. Resultatet blir kristallklart! Blanda 1-2 korkar ättika per liter vatten, på ett ungefär.

Skydda dig mot bakterier i skärbrädan!

Diska skärbrädan och strö rikligt med vanligt hushållssalt och gnugga in saltet ordentligt. Låt stå ett par minuter och skölj sedan av. Enkelt men effektivt.

Godare kaffe med ättika i bryggaren...

Häll i 1 dl ättika och 6 dl vatten, sätt på och låt en del rinna igenom. Stäng sedan av bryggaren i 10 minuter, så att medlet får verka. Brygg färdigt och häll ut det bruna vattnet. Kör igenom bryggaren 4 gånger med enbart vatten sen är bryggaren ren och kalkfri.

Pressade vitlökstips

När man pressar vitlök brukar det vara svårt att rengöra pressen. Prova pressa vitlöken med skalet nästa gång så får du lättare bort vitlöken ur pressen. Vitlökdoft har en förmåga att sätta sig i händerna när man lagar mat. Prova att gnugga händerna mot rostfritt stål, exempelvis diskhon, så ska du se att lukten försvinner lite lättare.

Bananflugor

Bli av med irriterande banflugor genom att plocka undan övermogen frukt. Blanda lika delar vatten och äppelcidervinäger samt ett par droppar diskmedel i ett glas på diskbänken. Blandningen drar till sig flugorna inom några dagar.

Bli av med rostfläckar

Rostfläckar på metall? Gnid med en lökhalva och –simsalabim! – och den elaka rosten försvinner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Jasmin

Min profilbild

En glad och kreativ tjej i trettioårsåldern. Här följer ni mina tankar om livet, föräldraskap, inredning och DIY projekt. Jag skriver om sådant som berör mig och hoppas inspirera andra med ett och annat. Trevlig läsning och Välkomna!

Kategorier

Arkiv

Följ med!